Am fost întrebat în weekend în cadrul unei sesiuni de coaching de 20 de minute cu unul dintre colegii mei de la cursul de Analiză Tranzacțională „ce poți face tu ca şi Coach pentru ca eu să reușesc să … ?”

Cu toate că nu era pentru prima dată când mi se adresa această întrebare am avut un moment de UAU!, moment în care am avut revelația că nu am o definiție proprie despre ce este „coachingul”, o definiție „Marian style„, una care să îmi placă, să mi se potrivească şi care să poată să aducă claritate în 2-3 minute din cele 20 de minute pe care le aveam alocate.

Experienţa prin care am trecut în acel moment îmi demonstrează încă odată cum o întrebare bună îți poate produce o revelaţie … sau „o epifanie” cum îi spun eu, cuvânt pentru care am ajuns atât să fiu cunoscut în cercul meu de colegi cât şi tachinat copios pentru asta :-).

Şi din fericire lucrurile nu s-au oprit aici, pentru că astăzi dimineață m-am pomenit că (mi-)am găsit un răspuns care să mă satisfacă mai mult decât zecile de definiții pe care până acum le-am împrumutat de la alții. Aşa că, definiția pe care o dau eu Coachingului începând cu astăzi (16 Decembrie 2014) şi până la data la care o să-mi vină să o schimb, este următoarea:

Coachingul este procesul prin care Clientul îşi descoperă şi îşi elimină cauzele care îl împiedică să îşi folosească întregul potenţial pentru a-şi realiza ţelurile în viaţă.

Câteva din definiţiile cuvintelor “ţel” şi “potenţial” pe care le-am selectat din DEX pentru a aduce o şi mai mare claritate  în definiția de mai sus, sunt următoarele:

ŢEL = Obiectiv către care tinde cineva;  Anticipare mintală a rezultatului spre care este orientată o activitate;  Punct final, loc la care cineva vrea să ajungă;  Scop, țintă, menire, rol, rost, sens, țintă, (popular) noimă.

POTENŢIAL = Care are în sine toate condițiile esențiale pentru realizare, care există ca posibilitate, care există în mod virtual;  Capacitatea unei persoane de a realiza ceva într-un anumit domeniu, a cărui forță sau putere este în stare latentă.

ASTA aş fi vrut să pot spune Duminică şi nu am reuşit … toate răspunsurile erau la mine dar mie îmi lipsea întrebarea şi omul potrivit care să o pună :-).

Deşi are şi Coachul un rol în acest proces (despre care voi vorbi însă în unul dintre articolele viitoare) în esenţă Coachingul este despre Client, despre descoperirile care EL le face şi despre ce VREA să facă EL cu ele … Coachul este acolo doar ca o „scuză” pentru realizările acestuia. Ce-mi mai place să spun asta! …

Marian

Cum ți s-a părut ce ai citit?