Domeniul de care se ocupa Programarea Neuro Lingvistica (NLP) este cel mai bine descris de expresia “experienta subiectiva”. Experienta subiectiva cuprinde ceea ce in mod uzual este denumit “gând”, “minte” sau “inteligenta” iar in sens mai larg se refera la totalitatea activitatii din sistemul nostru nervos.

O serie de oameni din istoria civilizatiei au subliniat urmatoarea idee: ca exista o diferenta ireductibila intre „lume” si „experienta noastra” despre aceasta. Noi, ca finte umane, nu actionam direct asupra lumii. Fiecare dintre noi isi creeaza o reprezentare a lumii in care traim – adica, ne creem o „harta” sau un „model” pe care-l folosim pentru a ne determina comportamentul. Reprezentarea noastra despre lume, HARTA, determina in mare masura CUM va fi experienta noastra despre lume, CUM vom percepe lumea, CE alegeri ni se vor parea disponibile noua, celor care traim in acesta lume…  Si cum nu exista doua fiinte umane care sa aiba EXACT aceleasi experiente, modelul pe care il creem fiecare dintre noi despre lume este DIFERIT, astfel incat ajungem sa traim intr-o realitate OARECUM diferita. Astfel, modelul nostru mental despre realitate SI NU realitatea in sine, va determina modul cum vom actiona. De exemplu: pana in momentul in care cineva a creeat mental harta „atomului”, sau a „virusilor”, sau a unui pamant „rotund”, aceste aspecte ale „realitatii” nu au putut afecta actiunile stramosilor nostri sau ale noastre.

Misiunea NLP este DE A DEFINI si EXTINDE varfurile cunoasterii umane – in special varfurile cunoasterii despre oameni.

NLP este o scoala pragmatica de gandire – o „epistemologie”- care se adreseaza numeroaselor niveluri implicate in ceea ce inseamna „a fi om”. NLP este un proces multidimensional care implica dezvoltarea flexibilitatii si competentei comportamentale, care implica deasemenea o gandire strategica si o intelegere a proceselor mentale si cognitive aflate in spatele comportamentului. NLP ofera instrumentele si aptitudinile pentru dezvoltarea starilor de excelenta individuala, dar realizeaza, de asemenea, un sistem de intarire a convingerilor si presupozitiilor in legatura cu ceea ce reprezinta fintele umane, ce este comunicarea si in ce consta procesul schimbarii. La un alt nivel, NLP inseamna descoperirea de sine, explorarea identitatii si a misiunii personale, oferind si un cadru pentru intelegere si raportarea la partea „spirituala” a experientei umane care trec dincolo de noi, ca indivizi.

Cele mai influente trei componente implicate in producerea experientei umane sunt Neurologia, Limbajul si Programarea. Sistemul Neurologic regleaza modul in care functioneaza corpurile noastre, Limbajul determina felul in care interactionam si comunicam cu ceilalti oameni, iar Programarea noastra determina tipurile de modele ale lumii pe care le creeam. NLP descrie dinamicile fundamentale dintre minte (neuro) si limbaj (lingvistic) si modul in care interdependenata acestora ne afecteaza organismul si comportamentul (programare).

Una dintre mariile contributii ale NLP este ca ne ofera o metoda de a privi dincolo de continutul comportamental al lucrurilor pe care le fac geniile, oamenii exceptionali, la fortele mai putin vizibile din spatele acestor comportamente, la structuriile care le-au permis acestor oamenii sa realizeze ceea ce au realizat. NLP ofera o structura si un limbaj pentru a putea pune intr-un set de fragmente sau de pasi procesele mentale relevante folosite de un Leonardo sau Einstein, astfel incat sa-i poata invata pe altii acele procese mentale.

Cealalta contributie majora a NLP consta in faptul ca, privind la structura de baza a comportamentului, ne permite sa transcedem continutul acestuia pana intr-acolo incat putem aplica procesul de gandire a unui geniu dintr-un domeniu in altul. Putem descoperi elementele ale modului in care Einstein gandea despre fizica, strategia  sa de a gandi despre fizica si o putem aplica la a gandi despre societate sau despre o problema personala. Sistemul de convingeri al NLP este ca procesul de gandire din spatele realizarii este cel mai important in creerea a ceva precum geniul. Si acelasi lucru care face o strategie eficienta pentru gatit poate fi aplicat unei strategii a filmelor sau pentru scrierea unei carti.

Domeniul Programarii Neuro-Lingvistice s-a dezvoltat prin modelarea aptitudinilor de gandire umana. Modelarea este procesul prin care se ia un eveniment complex sau o serie de evenimente si se imparte in fragmente suficient de mici, care pot fi repetate intr-un fel manevrabil. Procesul de modelare implica descoperirea modului in care creierul functioneaza (Neuro) prin analizarea tiparelor de limbaj si comunicarea non-verbala (Lingvistic). Rezultatele acestei analize sunt apoi transpuse in programe sau strategii pas-cu-pas  care pot fi folosite pentru a transfera aptitudinea altor oameni sau altor zone de continut (Programare). NLP a elaborat tehnici si distinctii cu care sa identifice si sa descrie tipare ale comportamentului verbal si nonverbal al oamenilor – adica aspecte cheie a ceea ce fac si spun oamenii.

Obiectivele de baza ale NLP sunt sa modeleze abilitati speciale sau extarordinare si sa ajute a le face transferabile celorlalti. Scopul acestui tip de modelare este de a pune in practica ceea ce a fost remarcat sau descris intr-un mod care este mai productiv si mai rafinat.

(texte preluate din cartea Strategiile geniilor de Robert Dilts)

 

Share
Cum ți s-a părut ce ai citit?