Ce este stima de sine?

„Orice moment din viaţă este potrivit pentru a începe sa învaţăm stima de sine mai înaltă.”

Fiecare om isi atribuie o anumita valoare, pozitiva sau negativa. Începând din copilărie şi până la adoloescenţa, stima de sine se imprumuta de la parinţi.  În primii 5-6 ani de viata, stima de sine a copilului este creata aproape în exclusivitate de familie.

Stima de sine este capacitatea unui om de a se prețui pe sine şi de a-şi trata propria persoana cu DEMNITATE, IUBIRE şi REALISM.

Stima de sine, constinta valorii personale sau sentimentul propriei valori, este o convingere ce ne indica cat valoram noi pentru noi, cat valoram in ochii nostrii. O convingere ce ne arata ca ceea ce ne-am propus putem, suntem capabili să şi facem.

Stima de sine este reprezentata prin comportament: prin ceea ce anume gândim, simţim şi prin acţiunile pe care le facem.

Oamenii cu stima de sine ridicata simt ca conteaza, ca lumea este un loc mai bun pentru ca ei traiesc. Ei emana integritate, onestitate, responsabilitate, iubire si competenta. Oamenii cu stima de sine ridicata au incredere in competenta lor, sunt capabili sa isi aprecieze propria valoare si de aceea sunt gata sa vada si sa aprecieze si valoarea celorlalti.

Principala cauza a stimei de sine scazute este frica. 

Frica este o consecinta naturala a lipsei de incredere si a izolarii de oameni. Ea ne impiedica sa ne asumam riscuri si sa incercam sa gasim solutii noi la problemele noastre. Frica ne impinge la comportamente care distrug si mai tare stima de sine. Iar frica este intotdeauna frica de (ceva) viitor. Daca persoana care se teme de ceva se confrunta cu acel ceva in prezent, atunci frica dispare. Acesta este unul din principalele motive pentru care procesul de coaching NLP se orienteaza pe actiune si invatarea din actiune.

 

Ce legătură este între „stima de sine” şi „schimbarea personală”?

„Schimbarea pe care o putem produce incepe doar in momentul în care avem o înalta stima de sine.”

Toate schimbarile au la baza noi lectii pe care le invatam, noi cunostinte pe care le acumulam si le integram, o noua constinta (de sine). Oricine poate face asta. Schimbarea este posibila atunci când descoperim cum menținem problemele in prezent (care este strategia deficitara pe care o folosim pentru a nu reusi), iar apoi descoperim cum procesul poate decurge si in absența problemelor. Schimbarea incepe in momentul in care stim ceva, insa ea are efectiv loc doar atunci când punem in practica acel ceva. Acesta este un alt motiv pentru care procesul de coaching NLP se bazeaza pe actiune.

„Exista intotdeauna speranta ca viata noastra se poate schimba pentru ca intotdeauna putem invata lucruri noi.”

Orice lucru este invatat dupa nastere si poate fi dezvatat iar orice om poate sa se schimbe. Prima conditie este sa sa cunoasca si sa recunoasca ceea ce se intampla cu el si in jurul sau, sa cunoasca si sa recunoasca problema cu care se confrunta. A doua, sa renunte in a (isi) mai face reprosuri si sa isi dea voie sa se schimbe. A treia, sa ia decizia sa se schimbe. Iar a patra, sa actioneze si sa faca primul pas in vederea schimbarii.

In viata exista doua tipuri de durere: cea provocata de recunoasterea problemelor si cea provocata de reprosurile pe care ni le facem. Pe prima o nu putem evita, dar pe a doua, da. Ne putem directiona eforturile incât sa schimbam ceea ce putem schimba si sa gasim solutii pentru a trai cu ceea ce nu putem schimba.

 

Rugaciunea seninătăţii (Reinhold Niebuhr)

Doamne, dă-mi Puterea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba,

Dă-mi Curaj sa le schimb pe acelea pe care le pot schimba,

Şi Întelepciunea să le deosebesc pe unele de altele.

(adaptare dupa Virginia Satir – Arta de a fauri Oameni)
 
Share

Cum ți s-a părut ce ai citit?