Despre Marian Opran

 VALORI DE BAZĂ : Autonomie, integritate, compasiune

HOBBY (URI) : Grădinăritul, pomicultura și creșterea păsărilor

CARTE PREFERATĂ : ”Calea luptătorului pașnic” de Dan Millman

PRINCIPIU GUVERNATOR : ”Poartă-te cu tine așa cum vrei să se poarte ceilalți cu tine”

CITAT PREFERAT : ”Nimeni nu a ajuns la performanță de unul singur. Fiecare a fost pregătit de cineva.”

TALENTE NEBĂNUITE : Nu știu dacă am

DORINȚE ASCUNSE : Să îmbătrânesc alături de cei dragi

Pentru început, spune-ne, te rog, cine este Marian în viața de zi cu zi.

Îmi place să cred că sunt un om obișnuit, unic în felul său, care și-a asumat misiunea să aibă un impact pozitiv asupra celor cu care interacționează.

Am o familie armonioasă pentru care anul 2017 va însemna 20 de ani de căsnicie și 28 de când mi-am cunoscut soția și 14 de când ne creștem împreună fiica.

Bucureștean fiind, mi-am dorit cu intensitate să am o casă pe pământ ca aceea în care m-am născut și sunt recunoscător pentru că în 2011 am reușit să-mi construiesc una în comuna Moara Vlăsiei. Mândria este amplificată și de faptul că acest proiect a fost realizat din economiile familiei pe care le-a gestionat cu măiestrie soția mea. Ea este cea căreia îi sunt profund recunoscător că a reușit din nou același lucru pe care l-a făcut și atunci când ne-am cumpărat apartamentul din București în 2001. Așa că în    timpul liber, pe lângă pasiunea pentru citit, m-am surprins plăcut fiind atras de grădinărit și pomicultură, activități ce mă ajută să mă relaxez conectându-mă la valorile simple ale vieții.

Care este traseul tău educațional și profesional?  

Deși am absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica București în 1996, am lucrat 25 de ani în domeniul telecomunicațiilor. Am început să muncesc în 1987, la vârsta de 18 ani, ca electromecanic la Romtelecom, companie în care am fost promovat Inginer Transmisii Date în 1997 și Manager al Departamentului de Proiecte Speciale în 1999. De atunci am lucrat până în anul 2012 ca Manager, Director Tehnic și apoi Director de Vânzări în mai multe companii naționale și multinaționale, de exemplu Euroweb, Artelecom, Postelecom, Huawei, Cisco, Nokia Siemens și ZTE.

În tot acest timp am continuat să investesc permanent în pregătirea mea profesională și am obținut printre altele o diplomă de Studii Academice Postuniversitare în Management, o diplomă de Manager de Proiect de la Open University (Marea Britanie) și o diplomă în Eficientizarea Productivității Personale de la Leadership Management Institute (SUA).


Cum de ai ajuns să fii Coach și de ce? Care a fost motivația?

Drumul spre cariera de Coach cred că a   început odată cu cel de Manager, însă abia astăzi sunt capabil să realizez asta.

Tot căutând să descopăr cum pot deveni mai performant în relația cu oamenii cu care interacționam, am început să studiez din ce în ce mai asiduu cărți de dezvoltare personală. Urmând cursul de Eficientizarea Productivității Personale bazat pe conceptele lui Paul J. Meyer și citindu-i cartea, ”Know, Can, Do”, am realizat că dezvoltarea profesională este greu de obținut, dacă nu imposibil, fără o dezvoltare personală corespunzătoare. Pentru că citisem 7-8 cărți de Programare Neurolingvistică și eram pasionat de atingerea performanței prin ”modelare”, am decis să urmez cursul susținut de Daniel Bichiș de la Competent Consulting.

Astfel, în anul 2012, după o carieră de 15 de ani ca inginer, din care 13 ca manager, am obținut prima diplomă în domeniul Programării Neurolingvistice, un domeniu complet nou pentru mine. Cu această ocazie am făcut trei descoperiri importante. Prima a fost că în toate profesiile în care lucrezi cu oamenii, persoana cu care relaționezi și căreia îi permiți să te influențeze, este un factor important al succesului. A doua a fost că majoritatea schimbărilor se produc la nivel inconștient, iar pentru ca cineva să aibă acces la acest nivel are nevoie de cu totul alte metode de comunicare decât cunoșteam eu la acel moment. Iar a treia, a fost că mintea și comportamentul uman, inclusiv limbajul, deși sunt unele dintre cele mai complexe mecanisme pe care și ”ar vrea să le studieze” un inginer, sunt totuși   determinate de anumite reguli.

Aceste trei descoperiri, împreună cu viteza și profunzimea schimbărilor comportamentale pe care am reușit să le fac în timpul celor 9 luni de curs, schimbări ce depășeau cu mult tot ceea reușisem în ultimii 10 ani, m-au făcut să mă decid să îmi schimb cariera și să vreau să devin una dintre persoanele care-i poate ajuta pe cei din jur să exceleze. Și, deși în 2012 Coaching-ul nu era încă reglementat în România, am urmat cursurile de NLP Associate Coach și Master Practitioner NLP, tot cu Daniel Bichiș. Apoi, în 2015 am obținut acreditarea Autorității Naționale pentru Calificări în noua profesie de ”Specialist în activitatea de coaching”. Spun cu mândrie noua profesie deoarece din 2014 aceasta este înscrisă în Clasificarea Ocupațiilor din România (cod 242412), iar acreditarea este recunoscută în toate țările Uniunii Europene.


Coaching-ul este un domeniul de activitate tânăr în România. Ce presupune mai exact și care sunt provocările acestei meserii?

Există foarte multe definiții despre Coaching și zecile sau chiar sutele de cărți scrise despre acest domeniu sunt un exemplu că în relațiile dintre oameni este dificil să standardizezi ce se întâmplă cu adevărat. Însă, în mod cert conștiința umană este co-creată într-o relație cu o altă persoană și pentru a o schimba trebuie să interacționezi cu altcineva care să te provoace să reflectezi la credințele tale despre realitate, la ”modelul” pe care ți l-ai făcut despre lume. Tot o certitudine este că această ”hartă a realității” este influențată atât de procesele naturale de funcționare ale creierului, cât și de interpretarea pe care o dăm experiențelor prin care trecem în decursul vieții. Acest model al nostru despre lume determină de fapt, în mare măsură, care va fi experiența despre ceea ce ne înconjoară, modul în care vom percepe realitatea, precum și ce opțiuni decidem (inconștient) că ne sunt disponibile de-a lungul vieții, adică modul în care ne vom comporta într-o anumită situație, la un anumit stimul. Deoarece sistemul nervos este responsabil atât de producerea acestui model al realității, cât și de sistemul de referință al limbajului, modalitatea în care comunicăm, atât verbal, cât și non verbal (tonalitate, ritmul vorbirii sau poziția corpului), transmite celorlalți informații despre cum percepem noi lumea.

În calitatea mea de Coach NLP, am în primul rând rolul de a observ toate aceste indicii verbale și non-verbale pe care clienții mi le transmit pentru a-i putea ajuta să-și descopere modul în care își creează un model al lumii în care își limitează opțiunile de a gândi, simți sau acționa. Una dintre presupozițiile importante ale NLP care mă ghidează afirmă că ”Oamenii funcționează perfect – fiecare om face cea mai bună alegere pe care o poate face la acel moment în contextul dat”. De fiecare dată când lucrez cu cineva care spune că are „o problemă” și nu experimentează în viața sa nicio opțiune sau libertate de acțiune pentru a o depăși, știu că acest lucru este din cauza faptului că acele opțiuni și posibilități nu sunt disponibile (încă) în modelul (sărăcit) al acesteia despre lume. Aceste persoane doresc să fie ajutate să se schimbe, deoarece simt că sunt incapabile să se comporte altfel decât o fac atunci când mă contactează.

Așa că, în al doilea rând, rolul meu este să-mi ajut clienții să-și îmbogățească propriul model despre lume introducând schimbări în modelele acestora. Astfel, îi ajut să-și transforme modelul în unul care să le permit noi opțiuni sau posibilități comportamentale. Cu alte cuvinte, îi ajut să-și ”clarifice” propriul mod de a percepe lumea, să o vadă mai clar și să realizeze că reprezentarea lor de până atunci nu este lumea în sine, ci doar un model învechit.
Provocările sunt inerente ca în orice profesie. O parte dintre clienți nu au suficientă răbdare să mențină în funcțiune noul model până obțin rezultatele dorite și abandonează procesul de coaching înainte ca schimbările să devină noi obiceiuri și să se transfere la nivel inconștient. Alții nu își asumă responsabilitatea punerii în practică a acțiunilor între sesiuni pe care le-au descoperit în timpul procesului și au decis că-i vor ajuta, iar unii insistă să primească sfaturi de la Coach fără să exploreze care este cea mai potrivită soluție pentru ei și provocarea pe care o au de depășit. Ei ignoră faptul că numai cu ajutorul întrebărilor ajungem să învățăm, iar sfaturile ne ajută în foarte mică măsură și de cele mai multe ori nu le urmăm, deoarece nu ne aparțin, în timp ce propriile răspunsuri da. Există însă și clienții care finalizează procesul de coaching, iar pentru aceștia rezultatele sunt spectaculoase și ei ajung să se bucure de o viață plină de satisfacții și mulțumiri, chiar dacă de cele mai multe ori ea arată complet diferit față de cea pe care declarau că o vor la începutul sesiunilor.

 
Care sunt avantajele Clientului atunci când apelează la servicii de coaching?

 Avantajele relației cu un Coach sunt multiple însă voi menționa numai câteva. Primul avantaj este că relația este inițiată de client și acesta își alege Coach-ul. Această alegere precum și prima sesiune dintre aceștia sunt definitorii pentru obținerea succesului, deoarece în relația dintre un Coach și clientul său există de obicei o negociere pentru atingerea unui obiectiv, a unui efect al relației și a timpului petrecut împreună.

Al doilea avantaj este că cei doi au poziții egale de parteneri ce se respectă reciproc și au nevoie unul de celălalt pentru atingerea obiectivului. Astfel, pot agrea împreună cine și în ce fel se vor măsura aceste schimbări comportamentale, precum și în ce interval de timp vor începe rezultatele să apară. Al treilea, specific acestui tip de relație, este faptul că un Coach respectă un cod etic și profesional și are datoria de a-i semnala clar clientului orice semnal ce indică o posibilă lipsă de eficacitate a procesului de coaching.

Susții la Universitatea Româno-Americană cursul ”Magic Coaching”. Oferă-ne mai multe detalii, te rog.

Ideea cursului mi-a venit în urma solicitărilor unora dintre clienții mei care mi-au cerut să împărtășesc și altora cum se întâmplă aparenta ”magie” din timpul sesiunilor de coaching cu mine. Arthur C. Clarke spunea că ”orice tehno-logie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie”. Din fericire, această tehnologie poate fi deprinsă de oricine vrea să aloce timp, atenție și energie pentru a o deprinde și practica.

Deoarece limbajul este atât una dintre principalele modalități prin care toți oamenii își modelează experiențele, cât și cel prin intermediul căruia un Coach ajunge să-și cunoască și înțeleagă clienții, ”magia” oricărui Coach eficient este ascunsă în limbajul pe care-l folosește în relația cu aceștia.

Astfel, după cursul de ”Epistemiologia Comunicării” susținut în perioada oct. 2015 – mar. 2016 în colaborare cu Departamentul de Formare Continuă din URA, am decis împreună cu dna Flavia Anghel, Managerul Departamentului, să colaborăm în lansarea unui curs acreditat de ANC. Intenția este de a crea prin acest curs o comunitate de profesioniști care să se întâlnească lunar în weekend cel puțin încă 2 ani după absolvire pentru a se sprijini reciproc prin supervizare în atingerea măiestriei în profesia de Coach.

Cursul are la bază principiile etice de influențare folosite de acele modele din Psihoterapia Neuro-Lingvistică, Analiza Tranzacțională și Hipnoză și respectă toate cerințele standardului ocupațional pentru profesia de ”Specialist în activitatea de coaching”. Astfel, în cele 22 de zile de curs împărțite în 11 module de week-end, cursul oferă 60 de ore de teorie și 120 de ore de practică impuse prin standard. Suplimentar, am adăugat gratuit 24 de ore de supervizare, precum și posibilitatea cursan-ților de a avea acces, tot gratuit, la înregistrările video ale fiecărui modul.

Examenul final va consta într-o sesiune demonstrativă de Coaching de maxim 45 de minute cu un client real adus de unul dintre colegi, urmând ca pentru examenul de certificare alături de comisia ANC, fiecare participant să efectueze și documenteze un număr de 60 de ore de Coaching cu minim 5 clienți reali.


Cu ce te mândrești cel mai mult din realizările tale personale și profesionale de până acum și de ce?

Pe plan personal, mă mândresc cu cei 27 de ani de relație cu soția mea, Cristina, și cu relația pe care o am cu fiica mea, Maria, care este acum clasa a VIII-a și se pregătește pentru viața de licean. Tot pe plan personal, sunt mândru de casa, livada și grădina pe care le-am construit și care sunt pasiunile mele ”vinovate” la fiecare sfârșit de săptămână și în fiecare concediu. Probabil ele vor fi refugiul meu și al soției atunci când Maria va decide să-și ”ia zborul” la casa ei și vom putea să ne mutăm definitiv din București.

Pe plan profesional, sunt mândru de ultimii 3 ani petrecuți până acum în formarea de Analiză Tranzacțională cu Dave Spencely, de cursul de Regresie Hipnotică făcut în 2016 cu Eugen Popa și de activitatea mea de Coach – Facilitator de echipă în proiectele educaționale ale Asociației ROI în proiectul Zburd – Educație prin Coaching. Nu în ultimul rând, sunt mândru de cel de-al 5-lea an în care am intrat cu Epistema Consulting, firma pe care mi-am deschis-o în septembrie 2012.

De ce? Îmi e greu să vă argumentez de ce. Poate pentru că acestea consider că mă reprezintă cel mai bine în acest moment al vieții mele.

Planuri de viitor?

Îmi propun ca în 2017 să îmi finalizarea certificarea de Coach de Echipă prin intermediul companiei Leadership in Motion și să încep furnizarea de servicii de coaching pentru companii pe baza metodologiei Action-Reflect-Learning pe care o folosesc în prezent cu elevii în proiectele educaționale. Iar în 2018 vreau să urmez Trainingul Profesional de Hipnoză și să obțin Diploma Academiei Române de Hipnoză și acredi-tarea National Guild of Hypnotists și, bineînțeles, să lansez cea de-a II-a ediție a cursului ”Magic-Coaching”.


Ce sfaturi ai pentru studenții Universității Româno-Americane aflați la început de drum?

Le recomand să investească anual o parte de minim 10% din ce câștigă în dezvoltarea lor continuă și să realizeze că schimbarea e singura certitudine a vieții. La ritmul la care se întâmplă schimbările față de când am terminat eu facultatea sunt aproape convins că, dacă nu în 5 ani cel mult în 10, ceea ce învață ei astăzi va fi depășit. Și dacă nu au deprinderea de a-și seta obiective, de a se adapta la schimbările de pe plan profesional cu impact în viața personală sau le este greu să colaboreze cu colegii sau partenerul de viață, să apeleze cu încredere la un coach de fiecare dată când e cazul. Cred că dacă nu există CEO în top 100 al revistei Forbes sau sportiv de mare performanță care să nu aibă un Coach personal înseamnă că această profesie nu mai are nevoie să-și demonstreze utilitatea.

În încheiere, care sunt din punctul tău de vedere secretele unei cariere de succes, indiferent de domeniul de activitate?

Secretul este unul și destul de simplu când reușești să-l integrezi. Acela de a îți pune la îndoială în permanență credințele despre realitate și de a înțelege că modelul nostru despre lume este o iluzie și prin urmare poate fi dezvoltat la infinit.

 

Interviu acordat pe 21 Ianuarie 2017 Doamnei Alexandra Enache, Redactor Șef Revista Performance