Motivul pentru care am apelat la coaching a fost o perioada dificila din viața mea. Am realizat ca este momentul sa mă despart de soțul meu după 10 ani de relație si la rugămintea celei mai bune prietene am acceptat sa merg la o sesiune de coaching.

Am avut mari îndoieli ca mă va ajuta și am mers la prima ședință mai mult de gura apropiaților. Mi-am dat seama imediat ca este ceva de care am nevoie si pot comunica deschis cu cineva fără sa fiu judecata sau sfătuită. Recomand din suflet sa mergeți măcar la o sesiune inițiala! Sunt sigură că oricine, cum consideram și eu pana atunci, crede ca va fi inutila. Dar vă asigur ca nu exista 90 de minute mai utile pentru vita voastră decât prima sesiune.

Scopul pentru care am participat la sesiunile de coaching a fost sa evit o depresie, să pot comunica deschis cu cineva imparțial căruia sa ii spun ceea ce simt înainte și după divorț și sa îmi fac un plan de viitor. De cele mai multe ori cei apropiați nouă, deși nu intenționat, nu pot fi imparțiali, au o opinie proprie formata de-a lungul anilor și sfaturile lor sunt influențate de ceea ce cred ei ca ar fi mai bine pentru noi.

Doar tu știi ce este mai bine pentru tine! Eu știam ce vreau, știam ce trebuie sa fac dar sfaturile celor din jur erau in contradicție cu ceea ce îmi doream: „Arunci pe geam o relație de atâta timp?”, „Daca ramai singura toata viața?”, ”Tu știi cat de greu e?”, „Cum să vrei altceva? Nu ai aici tot ce îți trebuie? Ce mai vrei?” – Întrebările de acest tip au fost cele care m-au îndemnat sa continui sesiunile de coaching, sa pot să fac față lor fără sa mă îndoiesc de mine.

Cel mai mare beneficiu in urma ședințelor a fost creșterea încrederii în mine. Doar eu știu ce este mai bine pentru mine și nimeni altcineva, oricât de mult m-ar iubi. Am început sa nu mai cred ca sunt eu de vină pentru ceea ce cred alții. Mi-am dat seama ca este decizia fiecăruia să simtă ceea ce simte și nu este datoria mea sa fac pe plac tuturor sacrificându-mă pe mine. Acest lucru mi-a dat o libertate incredibilă, o claritate a gândurilor și a deciziilor pe care le-am luat. Am învățat cum sa discut cu oamenii apropiați mie cărora nu le puteam spune direct pană acum Ceea ce îmi spui acum mă rănește. Daca ai încredere in mine te rog respecta-mi deciziile”. Sesiunile cu tine, Marian, m-au făcut sa realizez faptul ca evit conflictele. Orice fel de conflicte. M-ai învățat ca exista o cale de mijloc, de a nu evita conflictele sau discuțiile incomode ci de a le purta, pentru ca sunt importante.

Am fost în prima săptămână când am început sesiunile de coaching și la un alt consilier de relații împreună cu fostul meu soț. O doamna cu multe diplome de la universități cu renume și experiență îndelungată. Diferența între un coach și un psiholog mi s-a părut enormă. Psihologul îmi punea întrebări și încerca să îmi spună cum mă simt eu și daca nu îi plăcea răspunsul încerca încontinuu să obțină altul de la mine. Ședințele cu Marian au fost complet diferite. Totul pare o discuție între 2 persoane, nu interogatoriu. Pe baza discuțiilor îți dai seama de fapt ceea ce simți și poți, daca ești confortabil sa împarți ceea ce simți cu coach-ul. Dar este complet voluntar. Nu trebuie sa îi dai nici un răspuns „corect”.

M-ai ajutat sa construim împreună un plan detaliat despre ceea ce vreau de la viața mea. M-ai învățat sa îmi impun date limita pana la care un obiectiv sa fie atins pentru a îl urma și duce la bun sfârșit și m-ai învățat sa am întotdeauna un plan de rezervă dacă obiectivul nu a fost atins.

Ședințele cu tine, deși am fost foarte sceptică la început, au fost relaxante și incredibil de utile. Nu este un loc in care să ți se spună ce trebuie sa faci, ci mai degrabă un loc unde prin comunicare îți dai seama singur ce îți dorești și ce vrei cu adevărat sa faci. Recomand cochingul tuturor indiferent dacă au o problemă sau își doresc să schimbe ceva în viață.

Îți mulțumesc din suflet pentru ajutor Marian!

Raluca Bătutu, 29 ani