„Stilul de personalitate” este un concept și un test de personalitate folosite în Analiza Tranzacțională, o teorie care oferă poate cel mai ușor de înțeles model de a explica din ce este alcătuită structura psihicului uman și modul în care s-a format personalitatea noastră.

Am folosit chestionarul de mai jos în ultimii 2 ani de fiecare dată când am început o relație nouă cu un client iar cei peste 50 de clienții care l-au completat mi-au mărturisit că au fost surprinși de acuratețea lui. Sper ca asta să fie adevărat și în cazul tău!

PS: Am creat această pagină ca să te ajut să te cunoști mai bine. Dacă vrei să-mi mulțumești cumva, te rog să-mi scrii câteva cuvinte în secțiunea de ”Comentarii

PPS: Iar dacă vrei să discutăm despre rezultatele chestionarului și despre cum pot să te ajut, dă-mi un telefon sau mesaj pe WhatsApp la 0723.260.552 ca să programăm o întâlnire.

Experiența vizitatorilor

4.5
4,5 rating
4.5 out of 5 stars (based on 2 reviews)
Excellent50%
Very good50%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

Chestionar de auto-evaluare a ”Stilului de Personalitate”

Pentru a-ți descoperi stilul de personalitate, scrie cifra ”1” în dreptul afirmațiilor pe care le consideri adevărate în cazul tău. Chestionarului va avea ca rezultat 6 grafice cu bare care arată stilurile personalității tale, lungimea cea mai mare a barei reprezentând stilul tău preferat (unde 12 este valoarea maximă).

Observație! Ceea ce măsoară acest chestionar este stilul de personalitate al respondentului, o ”adaptare” a personalității sale mai degrabă decât o ”tulburare” de personalitate. O persoană poate avea oricare dintre adaptările de mai jos și poate fi total sănătoasă sau oriunde în spectrul tradițional al psihopatologiei. Numai dacă comportamentele negative ale adaptării sunt frecvente, de intensitate mare și durează un timp îndelungat, putem vorbi de o tulburare de personalitate.

Descrierile detaliate ale stilurilor de personalitate

Noțiuni teoretice adiționale pentru întelegerea modelului

Personalitatea din perspectiva Analizei Tranzacționale

Ce este un ”model” și care este importanța lui în practică?

Scopul oricărui model științific este de a spori înțelegerea prin … eliminarea detaliilor. Paradoxal, nu-i așa?

„Personalitatea” fiecărui individ ar putea fi definită ca cuprinzând sute sau mii de trăsături individuale. Acestea sunt mult prea multe pentru ca să însemne ceva pentru conștiința umană. De aceea, în construirea oricărui model de personalitate, este util să ne concentrăm doar pe un set specific, limitat, de trăsături ale persoanei.

Care este modelul propus de Analiza Tranzacțională pentru personalitate?

Analiza Tranzacțională oferă poate cel mai ușor de înțeles model al modului în care s-a format personalitatea noastră și care explică din ce este alcătuită structura psihicul nostru.

Ca orice model științific să fie util de aplicat însă, trebuie să descrie ceva care există și se poate observa în realitate. Altfel, modelul construit “de a reprezenta realitatea” este complet inutil în practică.

Deoarece Eric Berne, creatorul Analizei Tranzacționale, era de profesie medic, a avansat ideea că așa cum diferitele organe ale creierului și ale corpului reacționează diferit la stimuli, tot așa ar putea proceda și diferitele sisteme ale personalității.  Astfel, el a considerat că structura personalității include „trei organe psihice”.

Apoi, a observat lucrând cu clienții săi, că aceste structuri ale psihicului se manifestau în relația cu el ca trei tipuri distincte de ”stări ale eului”, la fel de distincte ca trei persoane diferite. Berne a numit colocvial aceste stări:

 • Starea de Părinte,
 • Starea de Adult și respectiv
 • Starea de Copil

Chiar dacă modelul propus de Analiza Tranzacțională pentru personalitate pare o reducere simplistă a realității, la ”doar trei stări”, el respectă din punct de vedere științific scopul modelului definit mai sus și este foarte util în practică și astăzi, la peste 50 de ani de când a fost formulat.

Care este rolul celor 3 stări ale eului?

Fiecare dintre stările eului percepe mediul în mod diferit, în conformitate cu funcțiile sale și, prin urmare, reacționează diferit chiar la același set de stimuli: 

 • În starea de Părinte, persoana simte, gândește, vorbește și se poartă exact la fel ca unul dintre părinții săi sau ca persoanele care au crescut-o, persoane percepute cu autoritate în vremea când aceasta era copil. De aceea, această stare se mai numește și „Eul împrumutat” sau „Eul copiat” iar funcția stării de Părinte este păstrarea și stocarea valorilor și regulilor (Ethos).
 • În starea de Adult, persoana evaluează în mod obiectiv mediul înconjurător și calculează probabilitățile și posibilitățile de acțiune pe baza experiențelor trecute. Starea de Adult funcționează ca un computer programabil iar funcția stării de Adult este rezolvarea problemelor pe baza logicii și experiențelor precedente (Logos).
 • În starea de Copil, persoana simte, gândește, vorbește și se poartă exact la fel ca pe vremea copilăriei sale. De aceea, această stare se mai numește și ecoul fostului Eu sau fostul Eu” iar funcția stării de Copil este păstrarea și stocarea sentimentelor sau emoțiilor (Pathos).

Reprezentarea vizuală a celor trei Stări ale Eului o găsești în figura de mai jos.  

Cele 3 stări ale eului

 

Cum explică modelul Analizei Tranzacționale „problemele” pe care le au oamenii? 

Există două concepte prin care Analiza Tranzacțională folosește modelul personalității descris mai sus pentru a explica ce anume ne creează ”probleme” în viața de zi-cu-zi: contaminarea Adultului și excluderea unei stări a eului.

Înainte însă de a vorbi despre ”contaminare” și “excludere” aș vrea să dau o definiție a “problemei”:

”o problemă este orice deviere de la modul lin și firesc pe care ni l-am imaginat că-l va avea desfășurarea unui eveniment”.

Dacă noi vrem ceva și altceva sau altcineva se opune iar evenimentele nu au cursul pe care ni l-am imaginat la început, atunci spunem că “avem o problemă”. Nu-i așa?

Contaminarea Adultului

Deoarece funcția stării de Adult este cea de rezolvarea problemelor, spunem că Adultul este ”contaminat” atunci când:

 • gândurile, sentimentele și comportamentele care au fost introiectate (încorporate) din figurile cu autoritate, adesea parentale, interfațează cu funcționarea curentă din prezent. Acest tip, se numește contaminarea stării de Adult de către cea de Părinte.
 • rămășițele experiențelor copilăriei, sub formă de gânduri, sentimente și comportamente, interfațează cu funcționarea curentă din prezent. Acest tip, se numește contaminarea stării de Adult de către cea de Copil

Dacă ar fi să redesenez acum cum arată modelul stărilor eului în cazul Adultului ”contaminat”, acesta arată ca în figura de mai jos. 

 

Contaminarea Adultului

Cu alte cuvinte, „avem probleme” atunci când:

 • Un sistem prestabilit (al altora) de reguli, valori și atitudini interferează cu capacitatea unei persoane de a rezolva problemele în contextul vieții actuale.
 • Emoții și sentimente (arhaice) neadecvate contextului din prezent, intră în procesul de gândire al unei persoane.

Excluderea unei stări a eului

În cazul unei contaminări foarte puternice a Adultului de către starea de Părinte sau cea de Copil, poate apărea fenomenul de excludere a unei stări a Eului.

 • Când contaminarea Parentală este puternică ea poate exclude starea de Copil și se manifestă prin lipsa din starea de Adult a emoțiilor și sentimentelor adecvate rezolvării problemelor din prezent.
 • Când contaminarea Copilului este puternică ea poate exclude starea de Părinte și se manifestă prin lipsa din starea de Adult a valorilor și regulilor adecvate rezolvării problemelor din prezent.

Fenomenul de excludere a unei stări a eului este reprezentat ca în figura de mai jos, linia orizontală indicând ce stare a eului a fost „exclusă”.

 

Excluderea unei stări a eului

 

În concluzie … și nu numai

Ceea ce cred că are sens să vă spun abia acum, la final, când ați pătruns mai adânc în complexitatea modelului, este că starea de Adult are atât valori și reguli (Ethos), cât și emoții (Pathos) nu numai logică cum ar fi părut să arate modelul atunci când l-ați văzut pentru prima oară.

Reprezentarea vizuală a unui ”Adult integrat” este cea din figura de mai jos:

Adultul integrat

 

Când valorile, regulile și emoțiile sunt un răspuns adecvat stimulilor realității din jurul nostru și constituie resurse pentru a ne rezolva problemele, spunem că suntem în starea de Adult. Nu în cea de Părinte și nici în cea de Copil.

Cu alte cuvinte, avem ”probleme” și atunci când Stării de Adult îi lipsesc normele și valorile ”Parentale” sau emoțiile și sentimentele ”Copilului” adecvate contextului din prezent.

Modelul ”Stilurilor de personalitate”

Conceptul de adaptare a personalității a fost conceput pentru prima dată de Paul Ware, medic psihiatru și Taibi Kahler. Dr., Psiholog. Psihologul Vann Joines a dezvoltat modelul ​în continuare și a creat chestionarul de mai sus. Denumirea de ”stil de personalitate” în locul ”adaptării de personalitate” a fost introdusă de Julie Hay in 2013.

Ideea de bază a modelului este că există moduri în care un individ se poate adapta ca și copil pentru a supraviețui psihologic și pentru a răspunde așteptărilor părinților lui. În perioada copilăriei, cu toții am dezvoltat “adaptările” care au funcționat cel mai bine în familia noastră de origine.

Dr. Ware a identificat șase dintre aceste adaptări de bază ale personalității. Deoarece acestea sunt adaptive și nu patologice. Dr. Joines le-a dat nume descriptive pentru a reprezenta atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale fiecăruia. Cele șase adaptări sunt:

 1. Creative-Daydreamer – inițial numit Schizoid
 2. Charming-Manipulator – inițial numit Antisocial
 3. Brilliant-Sceptic – numit inițial Paranoid
 4. Playful Resister – inițial numit Pasiv-Agresiv
 5. Workaholic responsabil – numit inițial Obsesiv-Compulsiv
 6. Enthusiastic-Overreactor – numit inițial Histrionic
 • Primele trei sunt denumite adaptări „de supraviețuire” și reprezintă cea mai bună opțiune pe care un individ a văzut-o pentru a avea grijă de el însăși în copilărie, când s-a simțit că nu se poate baza pe mediul înconjurător. Când există un stres suficient de mare în prezent, fiecare dintre noi va folosi în continuare una sau mai multe dintre adaptările „de supraviețuire” pentru a încerca să avem grijă de noi înșine.
 • Urmăroarele trei se numesc adaptări “de relaționare” și reprezintă modul în care copilul a încercat să fie ”în regulă” cu oamenii mari din jurul său. În condiții normale, fiecare dintre noi va folosi în continuare una sau mai multe dintre adaptările „de relaționare” pentru a încerca să răspundem așteptărilor celor din jur.

Aceste adaptări sunt universale și rezultă dintr-o combinație de programare genetică și experiențe de viață timpurii. Un individ poate avea oricare dintre adaptări și poate fi total sănătos sau oriunde în spectrul tradițional al psihopatologiei.

Fiecare individ este o combinație unică a acestor stiluri adaptive. Cunoașterea adaptărilor ne ajută să ne înțelegem și să ne apreciem pe noi înșine și pe ceilalți. Fiecare adaptare are anumite atuuri, posibile capcane, zone de creștere și preferințe specifice pentru a intra în contact și a interacționa cu ceilalți. Aflând despre adaptări, ne putem îmbunătăți relațiile cu cei din jurul nostru.

Matricea de evaluare a stilurilor de personalitate are pe axa orizontală modul în care individul este implicat în relațiile cu ceilalți oameni iar pe axa verticală modul în care se implică în rezolvarea problemelor. Dispunerea celor 6 stiluri de personalitate în cele 4 cadrane ale matricei se găsește în figura de mai jos:

Un alt grafic util este cel de mai jos, în care cele 6 stiluri de personalitate sunt plasate în Coralul OK și evidențiază ”poziția de viață” preferată a fiecărui stil.

Adaptările de personalitate și Coralul OK

Comentarii

Comentariile vizitatorilor

Un instrument care cu acuratete iti dezvaluie mecanismele de adaptare ale personalitatii

5,0 rating
iulie 17, 2020

Prima data am facut acest de adaptare ale personalitatii cu scopul de a ma cunoste mai bine. Am descoperit multe si revelatoare informatii in ceea ce ma priveste. Asta m-a determinat sa aplic acest test si clientilor mei. Rezultatele au fost primite cu aprecieri si am primit feedback pozitiv din par te a clientilor mei. Eu va recomand tuturor , celor interesati sa va descoperiti mecanismele subtile de cum se adapteaza personalitatea , sa faceti cu incredere acest test.

Vasi Ciolpan

Complex și complicat

4,0 rating
iulie 13, 2020

Nu m-am așteptat să fie chiar așa de dificil de înțeles modelul. M-a ajutat să citesc secțiunea de explicații de la final

Iuliana

× Salut! Cum pot să te ajut?